GESCHRIFTEN

CONTACT

WERK

OVER

RECENSIES

Over

Rosanne Jonkhout (1991) is een hedendaagse kunstenaar wonend en werkend in Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in verschillende media variërend van video- en audio installaties tot shortfilms.

 

Het overkoepelend thema van haar werk is het confronteren van de kijker met zijn eigen fragiliteit. Het vermogen tot intelligentie gaat vaak samen met een ego die een superioriteit claimt. Jonkhout's ambitie is om vast te stellen of dit een rechtvaardige claim is.

 

Jonkhout's werk bestaat uit kleine situaties- microkosmossen- die als metafoor gebruikt worden om de tekortkomingen in de ontstellende complexiteit van het leven te laten zien. Elk werk adresseert een voorbeeld van een diepgeworteld sociaal probleem dat in deze schijnbaar onschuldige kleine situaties ter grondslag liggen. De oplossing voor deze situatie laat Rosanne Jonkhout bij de kijker.

Kunnen we onszelf beteren? Is het mogelijk dit op te lossen? Jonkhout werkt vaak vanuit paradoxen, grijze gebieden en zwaktes van het mens-zijn, en laat hiermee zien dat mensen misschien nog wel het meest fragiel van al het leven op aarde.

 

 

‘Ik zie mijn werk als een paradoxaal spel tussen een obsessie die ik
deel met de rest van de mensheid;
 de behoefte om overal een antwoord op te hebben, en de worsteling met het nemen van het risico van 'het gewoon niet weten'.’

- Rosanne Jonkhout

 

Artist Statement

Download CV
(pdf)

Jonkhout's recentelijk werk  'For the love of love', een found-footage video, laat een portret zien van het huwelijk tussen een man en vrouw. Doordat deze filmpjes niet gemaakt zijn met de intentie het huishouden ooit te verlaten, registeren deze mensen een ongerept microkosmos. Hun dynamiek roept vragen op: Zijn ze grappig, of is dit serieus? Is dit wel gezond? Zijn ze nog samen?

 

In deze snoeiharde, pure film die de kijker verplicht deze ongemakkelijke privé-beelden aan te zien, laat Jonkhout de ingewikkelde banden zien die een menselijke relatie opmaakt. Het doet de kijker niet alleen afvragen wat goed of toxisch gedrag is maar dwingt ook een oordeel af, en de onmogelijkheid en problematiek dat dit oordeel met zich mee brengt.

Bekijk de trailer van 'For the love of love' hier.

Jonkhout’s nieuwste project is een video-installatie die gaat over haar overgrootmoeder; Mies Vonk-Kiepe (1891-1984).

Vonk-Kiepe had de droom een gerespecteerd schrijver, dichter en filosoof te worden, maar had nooit succes. Afgestoten op persoonlijk en professioneel vlak omdat ze niet kon kiezen zich volledig aan één van de twee te wijden, laat haar belanden tussen wal en schip. Haar leven eindigt in eenzaamheid, leed en verbitterdheid. Het werk gaat over een vrouw die mogelijkheden tot liefde en succes moet hebben gehad, geweldig grote gebeurtenissen in de geschiedenis mee moeten hebben gemaakt, maar toch alleen zichzelf zag.

 

De video laat de donkere kant van dromen en ambities zien; wat betekent het om vergeten te zijn, en is dit hetzelfde als nooit bestaan hebben? Rosanne Jonkhout's (1991) werk is een manifestatie uit haar frustratie om te begrijpen hoe dit kan gebeuren. Het werk raakt vlakken met hoe wij om gaan met mensen die niet passen in de 'norm' van de maatschappij. Hoe kan je een lijdend mens helpen: Moet er een stempel op? Wanneer geef je medelijden? Wanneer geef je een harde hand?


Jonkhout gebruikt haar overgrootmoeder om een stem te geven aan de stilgezwegen kant van de maatschappij die kampt met emotionele onrust. Haar poging om haar overgrootmoeders pijn te horen door middel van ontelbare overgebleven dagboeken, gedichten, brieven, essays en manuscripten en is een liefdevolle poging om een gebroken hart te helen dat 32 jaar geleden is gestopt met kloppen.

Bekijk de trailer van 'Mies' hier.

Voor meer informatie over Rosanne Jonkhout's werk , neem contact op met info@rosannejonkhout.com

Terug